Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Ένα αυθεντικό φυλαχτό του Σολομώντα

Το άστρο του Δαυίδ (داوود) ουσιαστικά παρουσιάστηκε τον 19ο αιώνα και είναι μια σφραγίδα του Σολομώντα, η οποία χρησιμοποιείται στον ισλαμικό κόσμο σαν ειδικό φυλακτό για τις ανθρώπινες ψυχές και την προστασία από κάθε διαβολικό.
Σύμφωνα με την παράδοση, τα καλά και αγαθά έδωσε ο ίδιος ο Θεός στο Σολομώντα για να είναι ικανός στην διακυβέρνηση των τζινς, των ξωτικών και πιθανά κατέληξε στο εξάκτινο αστέρι να είναι σαν σύμβολο αυτού του φυλακτού.
Πριν η Ευρώπη χρησιμοποιήσει αυτό το φυλακτό, οι Άραβες το είχαν σαν ένα από τα πολύ γνωστά φυλακτά προστασίας. Το φυλακτό φτιάχνεται ακόμα και σήμερα, σε χαρτί.
Ένα γνήσιο αρχαίο αντίγραφό του βρίσκεται στο Μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης.
Φορώντας αυτό το φυλακτό γραμμένο αραβικά, έλεγαν προσευχές και εξορκισμούς. Το έγραφαν σε τετράγωνη σφραγίδα, ενώνοντας το εξάκτινο άστρο, αποτελούμενο από παρεμβαλλόμενα τρίγωνα.
Η αρχική εμφάνιση ήταν από έναν Πέρση αστρολόγο ανάμεσα στο 1200 με 1300μΧ, ο οποίος το πούλησε στους Τούρκους και περιείχε 127 επεξηγήσεις. Στην τρίτη σελίδα του χειρόγραφου βλέπει κάποιος τρία εξάκτινα άστρα πάνω από την εικόνα ενός λιονταριού και ένα άστρο πάνω από την εικόνα ενός σκορπιού. Σύμφωνα με την αναφορά του βιβλίου, οι Άραβες μεταβίβασαν τον τίτλο του Σπαθιού του Θεού στο Λέοντα και το Σκορπιό.
Παρουσιάζεται ο αστέρας μία φορά πάλι, στην δεύτερη σελίδα και στην τριακοστή, η οποία είναι πιστό αντίγραφο από το βιβλίο του 14ο αιώνα.
Αυτό το βιβλίο σχετίζεται με τον Πέρση Άμπι Μασούρ Τζάφαρ Μπιν Μωχάμεντ Αλμπάχι (إلى أبي معشر جعفر بن محمد البلخي) γνωστό αστρολόγο στην περίοδο των Αμπασσίδων που ήταν αστρονόμος και μαθηματικός, επίσης και γεννήθηκε στο Μπαλχ του Αφγανιστάν και πέθανε το έτος 886. Το Μπαλχ (بلخ) είναι γνωστό και ως Βάκτρα ή Ταχαριστάν. Η αρχαία πόλη του Μπάλχ, είναι η αρχαία Βακτρία, όπως την ονόμαζαν οι Έλληνες. 
Το βιβλίο χρησιμοποίησε στην εργασία του «Μεγάλοι Δοξασμένοι» (شهرة كبيرة) και το μετέφρασε στα λατινικά. Ο συγγραφέας είναι ο πλέον γνωστός στη Δύση, με το όνομα Αμπουμασάρ (ألبوماسر).
Το παρευρισκόμενο εξάκτινο άστρο επίσης είναι στο βιβλίο «η αρχή της ευτυχίας και η πηγή της ανώτατης αρχής» και είναι μετάφραση μιας βιογραφίας ενός σουλτάνου Σαουδάραβα Μωχάμεντ, περίπου το 1582.
Βλέπομε στην όγδοη και εβδομηκοστή σελίδα, η οποία μας δίνει ένα ζωγραφισμένο αντίγραφο του Δαίμονα που προσκαλείται, τον Μουδάχαμπ και ο οποίος είναι ένας από τους επτά Δαίμονες, ο οποίος εμφανίζεται να είναι κλεισμένος σε τούτο το χειρόγραφο. 

Η λαμπρότητα του Βασιλέως.
Εξευγενίζοντας την έννοια του άστρου στην έξοχη μικρογραφία, στην οποία αναγνωρίζεται στο μπροστινό μέρος του έβδομου και ένατου φύλλου από το χειρόγραφο, εμφανίζεται ο βασιλιάς Σολομώντας να κάθεται στο θρόνο του και να είναι το εξάκτινο αστέρι στερεωμένο πάνω στο στήθος του και να είναι εδραιωμένος πάνω στον θρόνο του με τους ουρανούς και στο κέντρο οι Βεζίρηδές του.
Η περαιτέρω εικόνα αναπτύσσει τη σταθερή σύνδεση μεταξύ της σφραγίδας του Σολομώντα και του εξάκτινου άστρου, που είναι από καταγραφές βιβλίων, περί το 1761, στην Ιερουσαλήμ. Στο μπροστινό μέρος του ένατου και εβδομηκοστού φύλλου, τοποθετείται το άστρο σε στολισμένη σύνθεση με πλεγμένα λουλούδια, όπου είναι ξεθωριασμένα και στο μέσον κύκλος σταθεροποιημένος σε τετράγωνο, κρατώντας τέσσερις εκδηλώσεις για τις τέσσερις γωνίες, που γράφουν

يا سبحان يا منّان يا حنّان يا سلطان
Διαμορφώνονται τα τρίγωνα στο αστέρι, επικαλύπτοντας γεωμετρικά την περιοχή από έξι πλευρές, ντύνοντάς την με κείμενο στα αραβικά, που είναι:


لا إله إلا الله، محمد رسول الله فتبارك الله أحسن الخالقين كل شيء هالك إلا وجهه له الحكم وإليه ترجعون له الملاك وله الحمد

Κάτω από το φυλακτό γράφει:

اللهم صل على محمد و على آل محمد على آل إبراهيم انك حميد مجيد و بارك على محمد و على محمد كما باركت على إبراهيم و على آل إبراهيم انك حميد مجيد و صلى على اشرف جميع الأنبياء و المرسلين

Κουβαλώντας αυτό το διακοσμημένο φύλλο, τα μάτια μας στέκονται στο μέσον, όπου είναι ένα καθαρό ορθογώνιο που αρμόζει τέλεια στο τετράγωνο, το οποίο διαμορφώνει το πεδίο για το άστρο, λέγοντας «هذا مهر سليمان عليه السلام».
Αυτή είναι η εικόνα.

Το άστρο εμφανίζεται εγκλωβισμένο από αυτόν τον τίτλο σαν μορφολογική ερμηνεία για την κυκλοφορημένη αναφορά που λέει ότι είναι συλλογή του φυλακτού του Σολομώντα, «لا إله إلا الله محمد رسول الله».
Ιστορικά, θα πρέπει να σημειωθεί πως σε όλο το μήκος της Παλαιάς Διαθήκης, δεν αναφέρεται πουθενά πως το σύμβολο του Σολομώντα και του Δαυίδ είναι ιουδαϊκά, όπως αντίθετα γίνεται με το σταυρό των χριστιανών. Μόλις τον 11ο αιώνα, οι Εβραίοι εμφανίζουν το εξάκτινο. Πιθανά, αρχίζοντας από την Ισπανία και διαμέσου της Γερμανίας, πέρασαν οι Εβραίοι το εξάκτινο, σαν μια μορφή εμπορικής φίρμας στην Ευρώπη, τον 17ο αιώνα. Απ’ ότι γνωρίζω, το 1942, πέρασαν το σύμβολο αυτό, στην εθνική τους σημαία.

Έφτιαξα ένα από τα φυλακτά του χειρογράφου και το ανέβασα στις σελίδες μου, στο astro.gr. 


Τα λόγια είναι αυτά τα εδάφια:

لم اللّهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ  وَعَنَتِ الْوُجُوهُ لِلْحَيِّ الْقَيُّومِ   {020.111}  أَلَّا تَعْلُوا عَلَيَّ وَأْتُونِي مُسْلِمِينَ  {027.031}  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا   {033.056}إِنَّهُ مِن سُلَيْمَانَ وَإِنَّهُ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ   {027.030

Η αυθεντική μορφή του φυλακτού στο χειρόγραφο είναι αυτή.


Το πρώτο εδάφιο τελειώνει με τα λόγια, "Ουά άνατου αλουάτζουχου λιλχάγιουν αλκαγιούμ"- "και χαμήλωσαν (τα μάτια) μπροστά στον Αιώνιο τον Αυθύπαρκτο".


Copyright © 2012-2022 astro.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου