Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Μαγικά σύμβολα

Ο Θεός Χφύρι

Ο Θεός Χφύρις (αραβικά - Χίμπρι خيبري) συμβολίζεται με τον σκαραβαίο, όπως δηλώνει το όνομά του. Οι Έλληνες τον ονόμαζαν επίσης Χφώρει


 ο Σκαραβαίος
 Αυτό το φυλαχτό ήταν εξαιρετικά δημοφιλές
και χιλιάδες όπως αυτό, είχαν ανακαλυφθεί στα αρχαία ερείπια της Αιγύπτου. Αντιπροσωπεύει το αιγυπτιακό σκαθάρι που βγαίνει από την κοπριά και που τα αυγά του είναι σε μια μπάλα από κοπριά καθώς κυλά μέσα στην έρημο. Οι Αιγύπτιοι απεικόνιζαν σαν μπάλα στον Ήλιο και ο σκαραβαίος συνδέθηκε με τη Χέμπρι خبری, την θεά του ανατέλλοντος Ηλίου.
Το σκαραβαίο έκαναν με διάφορες πράσινες ή μπλε πέτρες ή κεραμικά ή ελεφαντόδοντο.
Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο Σκαραβαίος προσφέρεται στο άτομο που το χρησιμοποιεί η ζωή, την ανανέωση και τη δύναμη. Και αυτό γιατί ο Ήλιος είναι η υπόσχεση της ζωής μετά τον θάνατο. Συχνά τον έβαζαν σε μούμιες ως προστασία ή για να υποκαταστήσει την καρδιά.
Πολλές φορές χάραζαν λέξεις μαγικές της δύναμης στο κάτω μέρος του.


Το μάτι του Ώρου
Λέγεται Ούνττζατ -  عين أوجات
Ήταν το πιο κοινό φυλαχτό στους αρχαίους Αιγύπτιους. Πρόκειται για μια αναπαράσταση του ιερού ματιού του Ώρου. Το δεξί μάτι, το μάτι του Ρα, συμβολίζει τον Ήλιο και το αριστερό μάτι, το μάτι του Θωθ, συμβολίζει την Σελήνη. Μαζί και τα δύο αναπαριστούν τα μάτια του Μεγάλου Ώρου (حورس الأكبر). Το Ούνττζατ είναι ένα σύμβολο της πνευματικότητας που μας φωτίζει τα μυστικά.
Αυτό το φυλαχτό γινόταν από λάπις λάζουλι, καρνεόλιο, γρανίτη, ασήμι και χρυσό. Συχνά το έφτιαχναν σε ξύλο.
Αιγύπτιοι το φορούσαν για να τους φέρει τις ευλογίες του.
Γιατί ο Ώρος δίνει δύναμη, σθένος, προστασία, ασφάλεια καλή υγεία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου